Har du tips på hur man bör tänka kring intag av olika tillskott? Finns det något man bör undvika eller tvärtom? Vår biomedicinare Erik svarar på en av alla de frågor vi fått in via får Q&A på sociala medier:
- Tyvärr är det vanligt förekommande att vissa produkter är märkbart underdoserade på så vis att den aktiva substansen, eller substanserna, är märkbart lägre än de doseringar som visat sig behövas för att kunna ge signifikanta effekter på det man valt att man studera. Man vill alltså se till att det man valt att inta faktiskt innehåller evidensbaserade doseringar. Där kan jag verkligen rekommenderar den oberoende databasen Examine.com som gör ett ovärderligt jobb att granska och sammanställa forskningsläget för hundratals populära kosttillskott, inklusive evidensbaserade doseringar. Det som tveklöst är mest komplext är det här växtextrakt då dessa kan vara standardiserade och koncentrerade på olika vis vilket påverkar dess effektivitet extremt mycket.
Standardiserade extrakt av bra typ är betydligt kostsammare att tillverka såklart, men som konsument är det i sådana fall troligen mångt mycket bättre att fokusera endast på en kvalitativ produkt av denna typ än att slänga pengar på 3-4 underdoserade produkter. Viktig att tänka på är också att växtbaserade tillskott sällan är ett effektivt val för att tillgodose kroppen med vitaminer och mineraler, utan denna typ av tillskott är istället optimal för att standardisera mot olika typer av bioaktiva ämnen likt polyfenoler och alkaloider som har helt andra effekter i kroppen än kategorierna vitaminer och mineraler.
Annars när det kommer till både synergier och eventuella negativa korsreaktioner mellan olika produkter så går det knappast summera med några generella råd tyvärr. Här behöver varje enskilt ämne eller produkt diskuteras enskilt. Värt att notera är dock att många tillskott bör intas tillsammans med mat. Ett bra exempel på det är fettlösliga ämnen, tex Vitamin D, dessa behöver i regel lösas upp i fett för att upptaget ska vara optimalt.