Den första studien är en översiktsstudie som granskar tidigare forskning gjord kring sambandet mellan akne och mat. Den går igenom 53 artiklar (11 interventionsstudier och 42 observationsstudier) som alla är utgivna mellan 2009 och 2020.
Studien fann att livsmedel med högt glykemiskt index (GI) eller glykemisk belastning (GL), mejeriprodukter, fet mat och choklad kunde associeras med försämrad akne, medan fettsyror, frukt och grönsaker associerades med minskad akne.
Studie 2 är en tvärsnittsstudie som granskar sambanden mellan kosthållning och svårighetsgrad av akne hos 2467 thailändare (681 män, 1795 kvinnor) i åldrarna 18-44 år. Deltagarna i studien fyllde i en webbaserad enkät och självskattade sin akne utifrån Leeds reviderade aknegraderingssystem. Deras kostvanor över de tre föregående månaderna kartlades med hjälp av livsmedelsfrekvensformulär (food frequency questionnaire). Resultaten justeras för eventuella störfaktorer såsom ålder, förekomst av akne hos närmsta familjen, motionsvanor och sömn.
Bland de 2467 deltagarna i studien uppgav 51,66% att de hade mild akne och 18,34% att de inte hade någon akne alls. När det gäller kopplingen mellan kost och akne drogs följande slutsatser:
- Intag av minst 100 gram choklad per vecka innebar 29% högre sannolikhet att förvärra aknen.
- Intag av fet och friterad mat minst 3 gånger i veckan ökade sannolikheten för förvärrade besvär av akne med 84%.
- Intag av vitt ris dagligen associerades med 78-80% större sannolikhet att aknen förvärrades.
- Intag av minst 3 portioner te per vecka ledde till 26% mindre sannolikhet att aknen förvärrades.
- Intag av minst 3 glas te (utan mjölk och socker) per vecka kopplades till 39% mindre sannolikhet att aknen förvärrades.
- Brunt ris, mejeriprodukter, sötsaker och sötade drycker kopplades inte till någon försämring av aknen.
Viktigt att notera kring denna studie är att deltagarna rekryterades online och bestod mestadels av kvinnor som sökte information om akne. Därför finns risk för en del urvalsfel och förekomsten av akne bland deltagarna var troligen högre än hos den allmänna populationen.
En annan sak som bör nämnas är att avsaknaden av samband mellan mejeriprodukter och akne i denna studie skulle kunna förklaras av det faktum att deltagarnas intag av just mejeriprodukter var relativt låg (medianen låg på 4 glas mjölk i veckan).
Denna fall-kontrollstudie undersökte sambandet mellan D-vitaminstatus, IL-17 och förekomsten och svårighetsgraden av akne.
IL-17 är en grupp inflammatoriska cytokiner som triggar diverse proinflammatoriska responser i kroppen.
Fallgruppen bestod av 50 aknepatienter i åldrarna 15-45 år och den jämförande kontrollgruppen bestod av personer utan akneproblem men i matchande ålder och kön. Nivåer av både IL-17 och D-vitamin samt förekomsten av D-vitaminbrist* undersöktes och kopplades mot deltagarnas eventuella aknebesvär.
- Studien visade att D-vitaminnivåerna i genomsnitt inte skiljde sig mellan gruppen med aknepatienter och kontrollgruppen, dock var D-vitaminbrist mer vanligt förekommande bland aknepatienterna.
- Studien fann också att högre nivåer av proinflammatoriska IL-17 och lägre nivåer av D-vitamin kunde associeras med ökad svårighetsgrad av akne samt förekomsten av akne nere på kroppen (på bröstet, ryggen eller axlarna).
- Man hittade även en negativ korrelation mellan proinflammatoriska IL-17 och D-vitamin, med andra ord högre nivåer av D-vitamin korrelerade med lägre nivåer av IL-17.
Inga justeringar gjordes avseende potentiella störfaktorer (tex familjehistorik, solexponering) vilket kan anses minska studiens tyngd något.
*Brist definierades i studien som en Vitamin D-25-OH nivå under 10 ng/mL (motsvarande 25 nmol/L).
Den fjärde studien är en systematisk översikt och metaanalys av 24 studier (totalt 2445 deltagare) och undersöker huruvida zink, som är antiinflammatoriskt, antibakteriellt och minskar produktionen av olja i porerna, kan motverka akne.
- 12 studier visade att personer med akne hade lägre zinknivåer.
- 7 studier visade att användning av zink, både som tablett eller som salva/kräm på huden, minskar uppkomsten av akne.
- 7 studier visade att zink som kosttillskott förbättrade aknen hos deltagarna men att smörja in sig med zink inte gjorde någon skillnad.
- 4 studier visade olika resultat som överlag indikerade att intag av zink via huden var effektivare än zinktillskott för att minska mängden akne.
- Sammanfattningsvis fann studien att zink, oavsett om det intas oralt eller via huden, kan lindra besvär med akne.
Konkreta tips
Studier i all ära, men nu undrar du säkert vad det innebär rent hur du ska tänka mer konkret när det kommer till mat för att minska besvär med eller undvika akne. Här nedan kommer våra bästa tips utifrån resultaten som ovan studier kommit fram till.
Vad du kan undvika om du lider av akne
Livsmedel med högt glykemiskt index (GI) eller hög glykemisk belastning (GL). Kort sagt kan det vara bra att vara försiktig med sådan mat som orsakar plötsliga toppar och dalar i blodsockret, såsom:
- Mejeriprodukter
- Fet och friterad mat
- Choklad*
- Vitt ris
* Vår notering är att det är rimligt antagande att tro att mjölkchoklad är värst här jämfört med mörk choklad med låg sockermängd. R har betydligt lägre GI och GL och innehåller dessutom en betydligt högre mängd antiinflammatoriska ämnen.
Vad du kan äta mer av om du lider av akne
Mat med lågt glykemiskt index (GI) eller glykemisk belastning (GL), alltså sådan mat som håller ditt blodsocker mer balanserat såsom:
- Frukt
- Grönsaker
- Nyttiga fettsyror
- Te
- Mat som är rik på D-vitamin såsom främst fet fisk (lax, makrill och sill), ägg, kött och mejeriprodukter eller växtdrycker som är berikade med D-vitamin.
- Mat som är rik på zink såsom kött, inälvsmat, mejeriprodukter och fullkornsprodukter.
Kosttillskott som kan hjälpa om du lider av akne
De två kosttillskott som visat sig ha koppling till både uppkomsten och svårighetsgraden av akne är: