Små barn får ju D-vitamindroppar när de föds, hur stor är vitsen för oss vuxna att boosta med extra D-vitamin varje dag? Vår biomedicinare Erik svarar på en av alla de frågor vi fått in via får Q&A på sociala medier:
- Vitamin D är en vanlig rekommendation och ofta en motiverad sådan även i andra åldrar här uppe i norr. Men det är många faktorer som spelar in här och det saknas nya breda, representativa studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar efter det att referensnivåerna i kosten höjdes 2018. Men de studier som finns att tillgå visar att nivån för vissa grupper ofta är otillfredsställande, till exempel hos mörkhyade och äldre som tillbringar lite tid utomhus. Vi kan som bekant syntetisera det aktiva Vitamin D hormonet själva från solen, men då endast under sommarmånaderna och enbart under de tidpunkter på dagen när solen står tillräckligt högt på himlen.
Livsmedelsverket rekommenderar hursomhelst tillskott för alla över 75 år men även för de vuxna som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat, samt för alla som inte exponeras för solljus på sommaren. Även gravida och ammande rekommenderas det samma om de inte ingår i någon av dessa grupper.
Det finns alltså relevanta mängder Vitamin D3 i både berikade mjölkprodukter och fet fisk. Exempelvis så ger 5 dl mjölk det vi kallar för Dagliga Referensintaget av Vitamin D, men det Rekommenderade dagliga intaget ligger vanligtvis 4 gånger högre än så, alltså motsvarande 2 liter mjölk.
Jag tycker det är viktigt att även nämna att nivåerna av det aktiva Vitamin D hormonet i blodet kan delas upp i flera nivåer. Inom referensintervallet, där vi bör ligga, finns det nämligen en underkategori i den högre delen av spannet som kallas optimala nivåer. Det är såklart önskvärt för många att ligga i just det spannet jämfört med nivåer mellan brist och optimalt.
Erik Lindqvist, biomedicinsk sakkunnig och produktansvarig VitaMine