Testosteron hör till gruppen androgener och brukar räknas som det primära manliga könshormonet, men det är även ett hormon som är viktigt för kvinnors hälsa och välbefinnande. Mängden testosteron i kroppen påverkar inte bara din lust, det bidrar även starkt till ditt allmänna välmående, din motivation, din återhämtning och dina träningsresultat.

Låga testosteronnivåer hos män har associerats med låg sexlust och försämrade hälsovärden såsom utveckling av metabola syndrom. Hos både män och kvinnor har låga testosteronhalter kopplats till depression och nedstämdhet. 

Män i medelåldern och över ser en minskning av sina testosteronnivåer med 0,4-1,6% per år. Många män upplever dessutom testosteronnivåer som är lägre än genomsnittet redan i 30-årsåldern. Som tur är kan livsstilsfaktorer som kvalitativ sömn, regelbunden fysisk aktivitet och en hälsosam vikt göra stor skillnad. Även mineraler och vitaminer som magnesium, zink och D-vitamin kan bidra och tillsammans kan dessa hjälpa till att återställa och upprätthålla hälsosamma testosteronnivåer.