Lite kort om ultraviolett strålning
Att utsätta huden för solens strålar i alltför hög grad kan påskynda dess åldrande och leda till allvarliga skador och hudcancer. De mest skadliga strålarna är de som hör till det ultravioletta (UV) spektrat. Detta är strålar vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Bland UV-strålarna står UVA för 95% av den strålning som når jordens yta och UVB för 5%. Tillsammans kan de orsaka brännskador, DNA-skador och påskynda hudens åldringsprocess. Regelbunden och korrekt användning av solskydd kan motverka dessa skador och även minska risken för hudcancer.
Kan växtoljor skydda huden?
De allmänna rekommendationerna är att använda solskyddsprodukter som skyddar mot både UVA och UVB, med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30, men gärna högre. Men frågan är, kan växtoljor leva upp till dessa krav?
Det korta svaret är nej, i alla fall inte på egen hand.
Tester visar att många växtoljor som mest kommer upp i SPF 8 när det gäller skydd mot enbart UVB-strålar och när man ser till skyddet mot UVA och UVB tillsammans hamnar skyddsfaktorn betydligt lägre. Exempelvis har kokosolja solskyddsfaktor 7 mot UVB-strålar men hamnar på mindre än 1 när man ser över skyddet mot både UVA och UVB. De naturliga växtoljorna kan användas som kompletterande ingredienser i olika solskyddsprodukter för att höja det totala solskyddet, men på egen hand ger de inte ett tillräckligt starkt skydd mot solen.
De solskyddsprodukter som säljs på marknaden är baserade på specifika kombinationer av olika ämnen där allt är mätt i minsta detalj. Att själv blanda ut köpta solskyddsprodukter med växtoljor för att öka skyddet kan få motsatt effekt genom att späda ut formulan och förstöra balansen mellan de olika ingredienserna vilket påverkar solskyddsfaktorn i produkterna. Därför bör du vara försiktig med att experimentera med detta. Tänk också på att vissa växtoljor kan irritera huden eller orsaka allergiska reaktioner.
Kan tillskott skydda huden?
Kakao
Tre olika studier (RCT - randomiserade kontrollerade studier) har hittills visat att kakao och choklad som processats och extraherats på ett speciellt sätt för att behålla sitt höga flavanolinnehåll kan ge ett visst skydd mot UV-skador. Studien har främst utförts på kvinnor med hudtyperna 2 eller 3 enligt Fitzpatricks skala och visar att 6 veckors intag av högflavanolkakao kan öka hudens motstånd mot UV-skador. Dessa resultat är väldigt lovande och det ska bli spännande att se vad fortsatta studier inom ämnet kommer att visa.
- Rekommenderad dosering enligt studierna ligger omkring 750mg extrakt per dag förutsatt att extraktet innehåller minst 50% flavanoler.
Polypodium leucotomos
Polypodium leucotomos är en tropisk ormbunke som bland annat odlas i syd- och Centralamerika. Denna växt i form av kosttillskott har visat sig kunna minska UV-strålarnas skada på hudcellerna, DNA-skada och oxidativ stress. Studier har gjorts både med djur och människor och även sett enbart till de mänskliga studierna (på både kort- och lång sikt) så är resultaten konsekventa. Dock finns viss begränsning i form av att nästan alla studier utförts på personer med hudtyperna 1-3 på Fitzpatricks skala. Effekterna av polypodium leucotomos på personer med hudtyperna 4-6 (det vill säga mer mörkhyade individer) har ännu inte studerats tillräckligt.
Det är viktigt att notera att den ungefärliga solskyddsfaktorn av polypodium leucotomos som kosttillskott är 4. Detta är långt under den rekommenderade solskyddsfaktorn på 30 och polypodium leucotomos bör därför inte ses som en ersättare till vanliga solskyddsprodukter, men det kan vara ett lovande komplement.
- Rekommenderad dosering enligt studier är 7,5mg/dag. Med andra ord för en person som väger 70kg rekommenderas en dos på 525mg per dag.
Astaxantin
Astaxantin är en kraftfull antioxidant som potentiellt skulle kunna minska DNA-skador som orsakas av UV-strålning. Ämnet återfinns naturligt i tex krill, krillolja och lax (omega-3). Forskningen för Astaxantin och solskydd är än så länge inte av särskild hög kvalitet och resultaten har inte varit helt konsekventa. Fler studier behövs för att kunna dra säkrare slutsatser kring sambandet mellan Astaxantin och solskador.
- Dosering i studierna har legat mellan 4-12mg Astaxantin per dag.
Rosmarin- och grapefruktextrakt
Två lovande mänskliga studier har utförts på kombination av rosmarin- och grapefruktextrakt och deras skyddande egenskaper mot UV-strålar. Den första var en mindre spansk pilotstudie med 10 deltagare och den andra uppföljande studien innefattade 90 deltagare. Båda studierna visade att kombinationen av grapefrukt och rosmarin kan öka toleransen mot UV-strålar och minska markörerna för oxidativ skada på huden. Trots dessa hoppfulla resultat behövs fler studier och mer data för att kunna dra säkra slutsatser om effekten av rosmarin- och grapefruktextrakt som solskydd.
- Dosering i studierna låg mellan 100-250m/dag av det kombinerade extraktet.
Vitamin E
Både djur- och cellstudier har visat att E-vitamin kan ha skyddande egenskaper mot UV-strålar. Tester gjorda på människor har gett mixade - om än positiva - resultat gällande E-vitamins skyddande effekt både när det kommer till att använda vitaminen lokalt på huden eller att ta det som tillskott.
En aspekt som gör det svårt att bedöma om vitaminets skyddande egenskaper är tillräckliga är att det ofta används som en av flera ingredienser i olika produkter, både i hudvårdsprodukter och tillskott. Därför blir det svårt att bedöma vilken effekt Vitamin E skulle ha på egen hand.
- Det saknas tillräckligt bra underlag för att göra en rättvis bedömning för vad en terapeutisk dos av Vitamin E skulle vara för just detta ändamålet.
Hur är det med solskyddsprodukter med märkningen naturlig, organic etc?
Att hudvårdsprodukter marknadsförs som naturliga eller “clean” betyder inte nödvändigtvis att de är säkrare att använd än produkter som inte har dessa märkningar. I vissa fall kan naturliga ingredienser till och med orsaka mer skada. Men, det finns faktiskt två naturliga ingredienser som används i solskyddsprodukter som har bevisad effekt mot UV-strålar och som bedömts vara säkra att använda. Dessa är zinkoxid och titandioxid och de används flitigt i solskyddsprodukter. De brukar kallas för fysikaliska filter eller mineralfilter och de skyddar mot UV-strålar genom att lägga sig på huden och reflektera bort solens skadliga partiklar.
Sammanfattning
Det finns ingen växtolja som kan ersätta vanliga solskyddsprodukter. Växtoljor kan dock användas som ingrediens i olika solskyddsprodukter för att öka deras effektivitet mot solens strålar. Detta innebär inte att det är en bra idé att själv experimentera och blanda växtoljor med befintliga solskyddsprodukter då det dels kan späda ut dem, dels orsaka hudirritationer eller allergiska reaktioner.
De finns idag heller inget kosttillskott som kan ersätta traditionella solskydd i form av exempelvis solkrämer, kläder eller skugga. Bland de många tillskott som studeras har Polpodium leucomotos visat de mest lovande resultaten för att kunna kombineras med andra solskydd för att ge ett ökat skydd.
Slutligen är det viktigt att komma ihåg att bara för att en produkt benämns som clean eller naturlig betyder det inte att den är mindre skadlig eller mer effektiv än andra mer traditionella solskyddsprodukter. Zinkoxid och titandioxid är dock två naturliga ingredienser som faktiskt har bevisat sig vara effektiva mot UV-strålar och som anses ofarliga att använda i solskyddsprodukter.