Din kropp producerar D-vitamin när huden nås av solens UVB-strålar. Samtidigt smörjer vi in oss med solskydd för att skydda oss från just de här strålarna. Men innebär användandet av solskydd att du får lägre D-vitaminnivåer?
Solskydd och D-vitaminproduktion
Solskydd har faktiskt visat sig kunna minska kroppens produktion av D-vitamin, särskilt när det används regelbundet och på rätt sätt. Trots detta har man inte kunnat se någon större minskning på D-vitaminproduktionen i samband med solskyddsanvändning på gruppnivå. Detta kan ha två möjliga förklaringar.
1. Det kan bero på att solskydden helt enkelt inte används på rätt sätt. (Det kan röra sig om fel typ, mängd, SPF eller att man helt enkelt inte applicerar det korrekt.)
2. Det kan också vara så att solskydden inte lyckas blockera alla UVB-strålar, även om de skyddar mot en stor andel av dem. Då det inte krävs särskilt mycket UVB-strålning för att sätta igång produktionen av D-vitamin i huden, kan den lilla mängd som tar sig igenom solskyddet räcka.
Hur mycket sol behöver jag?
Nu kanske du sitter och funderar på hur mycket sol du behöver för din kropp ska producera tillräckligt med D-vitamin. Generellt sett räcker det att utsätta sig för 5-30 minuters oskyddat solljus på händer, armar och ansikte tre gånger i veckan mellan klockan 11 och 15 för att inte drabbas av D-vitaminbrist. Vill du bedöma ditt specifika behov kan du utgå från följande:
- UV-index för ditt område (mäter hur stark den skadliga delen av UV-strålningen från solen är när den är som starkast).
- Din hudtyp på Fitzpatrick-skalan (ett mått som uppskattar hur olika hudtyper reagerar på UV-ljus).
När UV-indexet i ditt område överstiger 3 bör personer med
- hudtyp 1 eller 2 spendera högst 10 minuter i oskyddat solljus.
- hudtyp 3 eller 4 spendera högst 15 minuter i oskyddat solljus.
- hudtyp 5 eller 6 spendera högst 30 minuter i oskyddat solljus.
På sommaren i Sverige varierar UV-index vanligtvis mellan 4 och 8 från norr till söder. Högst är UV-index i juli i södra Sverige.
Det kan vara bra att ha i åtanke att längre stunder i solen inte nödvändigtvis innebär högre D-vitaminnivåer då UVB-strålarna så småningom kommer orsaka en inaktivering av D-vitaminet i din hud. Detta är en av kroppens inbyggda säkerhetsmekanismer som är till för att skydda dig från D-vitaminförgiftning.
Solskydd - ja eller nej?
Du behöver inte sluta med solskydd för att få upp kroppens D-vitaminnivåer. Fortsätt istället att utsätta din hud för en lämplig mängd solljus under säkra former och se till att komplettera kroppens egen D-vitaminproduktion genom att ofta äta mat som är rik på D-vitamin (tex fet fisk) eller ta ett bra D-vitamintillskott. Ett tillskott brukar vara en vanlig rekommendation till oss i Sverige då vi bor så pass norr ut att solens strålar inte når fram på samma sätt som det gör i andra delar av världen.