Fokusområden
De områden som ni tycker är allra viktigast att fokusera på:
1. Stress och välmående
2. Vårt immunförsvar
3. Minne och koncentration
Det område ni tycker har lägst prioritet är skönhet, vilket faktiskt gör oss lite glada. Kan vi prioritera hälsan så brukar skönheten lite komma med på köpet.
Nåväl, vi blev såklart väldigt nyfikna och vi valde att dyka djupare in era svar.
Negativ stress
Håller du i dig, sitter du ned?
Så många som 65% av oss upplever negativ stress i vår vardag. Nästan 7 av 10 personer känner sig stressade på ett sätt som inverkar negativt på dem. På vilket sätt detta tar sig uttryck vet vi inte, men vi kanske kan dra några slutsatser lite längre ned. En definition av stress är att man upplever att omgivningens eller ens egna krav är större än vad man klarar av. Man kan alltså själva skapa negativ stress för sig själv.
Nedstämdhet
Nedstämdhet betyder enkelt uttryckt att man är låg i humöret eller känner sig ledsen och dämpad. I vår screening frågade vi er hur ni upplevde ert humör och återigen är detta inga siffror vi jublar över att läsa:
36% av er upplever att ni är nedstämda hela tiden
33% upplever att ni är det ibland
Det ger oss en summa på 69% av er som känner er nedstämda, alltid eller ibland.
Oro & ångest
Trenden vi noterar ovan fortsätter såklart när vi kommer in på oro och ångest:
33% av er upplever oro & ångest väldigt ofta
53% upplever att ni är det då och då
Summerar vi ihop det så blir det så många som 86% som upplever ångest i varierande grad.
Sömn
Vi har ytterligare en punkt som vi vill inkludera i denna ”välmåendeartikel” och det är vår sömn. Optimalt antal timmars sömn för vuxna människor är mellan 7-9 timmar enligt olika sömnforskare. Nyföddas behov av sömn är störst och äldre behöver mindre, men att tillbringa 8.5 timmar i sängen är bra för oss. Enligt vår analys så sover nästan hälften av oss (45%) mindre än 6 timmar per natt. Detta påverkar oss självklart både mentalt och fysiskt. Lika många kände sig ofta trötta och utmattade, vi kan däremot inte se om det är samma personer dvs de av oss som sover för lite som upplever dessa symtom.
Skärmtid
Här är sista punkten som vi tar upp från analysen just angående vårt välmående, och det är skärmtid. Forskare har påvisat att mycket skärmtid påverkar både vår sömn, vår stressnivå och vär mentala hälsa negativt. Det finns alltså bara uppsidor för vårt välmående att lägga telefonen åt sidan så mycket vi bara kan. Positivt att se är att stora tillverkare av mobiler såsom Apple har lagt in verktyg för att pausa och stänga av mobilen och fokusera på egentid.
Slutsatser
Det är ganska enkelt att dra slutsatser av statistiken ovan, även om det kanske inte är helt vetenskapliga sådana. Men det kanske inte kräver en Einstein för att konstatera att allt hänger ihop, vår nivå av stress, hur mycket vi sover, oro och ångest och att allt detta drar ned vårt välmående. Det blir som en nedåtgående spiral, något händer i livet som skapar ångest och vi sover sämre. Vi känner oss stressade och oroar oss och humöret påverkas. Stress, oro, ångest, nedstämdhet är alla symtom eller orsaker som drar ned vår mentala hälsa.
Vad kan vi göra för att förändra vårt välmående i positiv riktning?
Åh det finns så mycket vi kan göra och jag kan räkna upp ett helt gäng av åtgärder.
Frågan är hur mår just DU? Vilket område är den största utmaningen för dig? Vad behöver du prioritera?
Det finns generella råd man kan ge som bidrar i positiv riktning och det är följande:
1. Om du känner dig nedstämt, har svårt att sova, ältar och grubblar och är stressad så kan du vara deprimerad. Ett läkarbesök är att rekommendera då det är bättre ju förr man tar tag i problemen så man inte går djupare in i en depression.
2. Alla symtom ovan som påverkar humöret, sömnen, stressnivå kan också vara tecken på en sjukdom eller en brist eller obalans i kroppen. Be läkaren om en blodstatus där man kan utesluta att det finns en bakomliggande orsak. En kropp som kämpar med näringsbrist eller kanske problem med sköldkörteln är i klimakteriet kan ge symtom liknande en depression.
3. Träna! Cykla, spring, promenera, simma, det spelar ingen roll vad du gör bara du rör på dig! Speciellt om du har ett stillasittande jobb. Att springa 30 minuter 3 gånger i veckan gör underverk för både kropp och själ, för humöret och för sömnen. Att få upp pulsen spelar roll för kroppens blodcirkulation, för hjärtat och det ingår i att vara människa, att ha en kondition som klarar av lite ansträngning. Soffpotatislivet gagnar oss inte alls faktiskt.
4. Ät väl och ta dina tillskott. Maten vi får i oss är vårt bränsle, och vi kan välja att tanka oss med bra mat eller med skräp. Tyvärr gör stress och ångest att vi ofta lindrar dessa symtom med chips, godis eller alkohol och vi gör oss själva en så stor otjänst. Kroppens stressignaler ropar på frid, på att få hjälp och det är lätt att misstolka de signalerna. Om vi fyller på med sånt som föder mer ångest så blir det inte bättre utan skapar ofta en ond cirkel av dåligt samvete, mer ångest och mer stress.
5. Ta pauser i vardagen. Och då menar jag inte att ta en 5 minuters paus på lunchen där du tittar på din telefon, jag menar ta en rejäl paus från allt. Från kollegorna, barnen, telefonen, hemmet, tvätten, alla måsten. Planera in pauser där du får vara helt ostörd, gärna sitta i naturen och blicka ut över ett vetefält eller en sjö. Eller gå en promenad i skogen och lämna telefonen hemma. Att lämna telefonen är faktiskt för många av oss likställt med paus, att vi för en stund gör slut med vår tuffa verklighet och ger oss själva tid och prioritet.
Kram!
Shama Persson, författare till boken Kantstött & Väldigt Värdefull