Immunförsvaret kommer fortsätta utsättas för nya strider mot kroppens inkräktare oavsett tidsperiod på året. Som tur är finns det små enkla åtgärder vi kan göra dagligen för att minska risken för sjukdom - nämligen vara noga med näringsintaget.
Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper bör använda tillskott, det grundas i att ämnen som vitaminer och vissa mineraler måste tillföras via maten och att vissa gruppers kosthållning inte blir tillräckligt heltäckande för att täcka behovet. För att må bra och för att kroppen ska fungera som tänkt behöver vi både vitaminer och essentiella mineraler. Även om de behövs i små mängder för att täcka det basala dagsbehovet så visar forskning att rikligare mängder och så kallade terapeutiska doseringar ibland kan bidra med fler eller starkare önskvärda hälsoeffekter. Ibland kan det alltså finnas situationer där vi bör se på saken med lite andra ögon om vi önskar att vår hälsa faktiskt ska förbättras och inte bara vidmakthållas.
Även om det är en hälsosam inställning att en varierad kost ska räcka till, kan det vara svårt att bibehålla idealiska matvanor varje dag. Har du till exempel en stressig vardag kan en sund kost hamna längst ner på prioriteringslistan. I andra fall kan aktiva val i ens kosthållning innebära att intaget av vissa vitaminer och mineraler blir knapphändiga. Till exempel vid olika specialdieter exkluderas vissa livsmedelskategorier vilket i sin tur kan innebära att de enda riktigt potenta källorna till vissa vitaminer eller mineraler försvinner helt.
För att skydda dig mot förkylningar och influensa, kan det vara bra att ha koll på vad din kropp behöver för att hålla immunförsvaret i schack. Här har därför vår Biomedicinare Erik listat fyra vänner till immunförsvaret som du bör lägga på minnet:
Vitamin D
Vitamin-D receptorer finns i hela kroppen och vitaminen är därför involverad i väldigt många olika cellulära processer. En av dessa är reglering av kroppens immunceller vid infektion. Idag har vi också gott om solid forskning som visar på fördelarna med D-vitamin tillskott när det kommer till att förebygga infektioner i dom övre luftvägarna.
● DRI: 200 IE / dag *
● RDI: 400-800 IE / dag **
● Terapeutisk dos: 500 - 3000 IE / dag **
Zink
Zink räknas som en de livsnödvändiga mineralerna som vi behöver få i oss via kosten. Mineralen ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar allt från omsättningen av proteiner och nukleinsyror till att stödja immunsystemet och T-Cellerna.
● DRI: 10 mg / dag *
● RDI: 7-15 mg / dag **
● Terapeutisk dos: 15-25 mg / dag ***
Vitamin C
Vitamin C är för många förstahandsvalet för att stärka immunförsvaret och undvika förkylningar. Det är också lätt att förstå varför det har blivit så - vitaminen behövs nämligen för att bilda och stödja kroppens immunceller. Dessutom har det en viktig roll att stödja och skydda kroppens fysiska barriärer, såsom våra hudceller, mot smittämnen och mikroorganismer som vi dagligen kommer i kontakt med.
● DRI: 80 mg / dag *
● RDI: 75-100 mg / dag **
● Terapeutisk dos: 500-2000 mg / dag ***
Vitlök
De aktiva ämnena i vitlök kan förbättra de vita blodkropparnas förmåga att oskadliggöra inkräktare. Samtidigt kan de öka produktionen av kroppens T-celler som tillhör det viktiga adaptiva immunförsvaret. Dessa effekter tillsammans har visat sig kunna minska risken för förkylningar med 60%.
● DRI: finns inget daglig referensvärde för vitlök
● Terapeutisk dos: 3 vitlöksklyftor / dag eller 500-1200 mg vitlöksextrakt **
* Dagligt referensintag - ett värde fastställt av EU och ska användas som referensvärden när det finns en näringsdeklaration på förpackningar av livsmedel. Ej att förväxla med Rekommenderat daglig intag (RDI).
** Rekommenderat dagligt intag - anger hur mycket av vitaminer eller mineralämnen en person minst bör äta varje dag.
*** Terapeutisk dos - avser det spann som forskning har rekommenderat just när det kommer till exempelvis stärkande av immunförsvaret och/eller minska risken för infektioner alternativt förkorta sjukdomsförloppet.